... { "event": { "token": "TOKEN", "expectedAction": "USER_ACTION", "siteKey": "6Lc5rpYpAAAAAD1m_2pDSt46lhjtI4qQZ_PWx7ww", } }

Een smeedijzeren poort is niet alleen functioneel, maar heeft ook artistieke waarde.

Met de juiste keuze past de poort binnen de architectuur van uw perceel en vormt hij één geheel met uw huis.

Het aanbod van (sier)poorten is zo breed dat het voor mensen vaak moeilijk is om een goede keuze te maken en om de juiste smeedijzeren poort te kiezen, die qua stijl én constructie geschikt is voor zijn doel.

Om u hierbij te helpen geven wij u informatie over de punten die van belang zijn bij de juiste keuze van de poort en de wijze van installatie.

Gesmede poorten combineren op harmonieuze wijze ambachtelijkheid, functionaliteit en esthetiek. Ze kunnen worden samengesteld uit verschillende materialen. Welke combinatie van materialen er ook wordt gebruikt, zoals hout, RVS, glas, messing enzovoort, de smeedijzeren poort heeft een lange levensduur en beschermt en verfraait uw terrein.

Door de grote verscheidenheid aan mogelijke patronen, niet alleen wat er standaard op de markt verkrijgbaar is, maar ook designs naar eigen ontwerp, waarmee u een unieke poort creëert, is de populariteit van deze smeedijzeren poorten op maat groot.

Iedereen kan een tekening of ontwerp kiezen die hij mooi vindt en bij ons een poort op maat naar zijn ontwerp en zijn wensen bestellen.

Foto’s van prachtige smeedijzeren poorten op onze website laten u de verschillende mogelijkheden zien en kunnen u inspiratie geven.
Let op! Voordat u een smeedijzeren poort bestelt, moet u niet vergeten dat hiervoor de juiste ondersteunende elementen nodig zijn, zoals gemetselde palen en poeren, die een dergelijk zware poort kunnen dragen.

Let op! Voordat u een smeedijzeren poort bestelt, moet u niet vergeten dat hiervoor de juiste ondersteunende elementen nodig zijn, zoals gemetselde palen en poeren, die een dergelijk zware poort kunnen dragen.
Het gewicht van dergelijke zware poorten is misschien wel het grootste aandachtspunt. Hierdoor is het niet raadzaam om de poort zelf te installeren of te laten installeren op bestaande palen of kolommen zonder gedegen vooronderzoek.

Als er fouten worden gemaakt in het technisch ontwerp van een smeedijzeren poort, kan dat ernstige gevolgen hebben. Daarom moet bij de technische ontwikkeling van de poort met name aandacht worden besteed aan de volgende punten:

  • de constructie van het framewerk van de poort;
  • bevestigingspunten van de poort;
  • de hoeveelheid van decoratieve details en de invloed daarvan op de constructie en het gewicht van de poort;
  • sloten en andere vergrendelingsinrichtingen.

Het technisch ontwerp moet niet alleen de verplichte afbeelding van alle elementen laten zien, maar ook de afmetingen van de elementen.

De keuze van de geometrische vorm van het frame hangt af van het budget en de persoonlijke voorkeuren van de opdrachtgever. Een rechthoekig frame is bijvoorbeeld niet erg ingewikkeld om te maken en leunt dus niet zwaar op het budget. Sierlijke elementen maken de poort weliswaar uniek maar kosten meer tijd, wat wordt weerspiegeld in de uiteindelijke kosten van de poort.

 

Voordelen van poorten met gesmede elementen

Tegenwoordig zijn er veel soorten gesmede poorten, hekken, balkons en trapbalustrades die qua structuur verschillen. Ze hebben allemaal bepaalde voor- en nadelen. Overweeg de voordelen van de hiervoor genoemde ontwerpen.

Eén van de voordelen is dat de smeedijzeren elementen die wij in onze poorten gebruiken, universeel zijn en wij deze kunnen laten terugkomen in het ontwerp van uw smeedijzeren balkon, of ander hekwerk. Ze kunnen aangebracht worden in een combinatie van verschillende materialen.

Foto’s van poorten gemaakt met smeedelementen en voorzien van kunststof schermen tonen u de voordelen van dichte poorten: er is geen of minder inkijk en uw privacy wordt beschermd. Een ander voordeel van dergelijke producten is dat ze onderhoudsarm zijn.

wrought-iron-gate-n1-i1-4-500x300
Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture12-466x300

Bij de basismodellen gebruiken wij tekeningen met eenvoudige elementen, zoals smeedijzeren krullen of pieken of ballen enzovoorts. Daarnaast is er een mogelijkheid dat complexe elementen de poort versieren, zoals gesmede bloemen, vogels en een breed scala aan andere opties – dit alles kan op zo’n hek worden aangebracht. Dit heeft echter zeker gevolgen voor de kosten van op maat gemaakte gesmede poorten en dus op het nog beschikbare budget.

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture13

Welke voordelen hebben gesmede constructies?

Een van de belangrijkste voordelen van gesmede poorten of hekken is hun lange levensduur.

In dit opzicht zijn ze veel beter dan conventionele hekken.

Dit wordt bereikt door het feit dat ze zijn gemaakt van hoogwaardig metaal en er geen gebruik wordt gemaakt van goedkoop geperst metaalpoeder of metaal dat eigenlijk niet geschikt is voor dergelijke stevige constructies.

Dit hoogwaardig metaal heeft een lange levensduur. Om de poort of het hekwerk te beschermen tegen destructieve corrosieve effecten, worden ze warm verzinkt en met geschikte grond- en metaalverf gecoat, waardoor ze langer meegaan.

Tegenwoordig vindt u gecombineerde constructies die bestaan uit gesmede metalen staven en schermmaterialen. Gesmede poorten met polycarbonaat zijn erg populair. Dit materiaal is eenvoudig te plaatsen, heeft hoge technische eigenschappen en heeft ook een breed kleurenspectrum.

De beveiligende werking van een poort kunt u nog verder vergroten door de aanschaf van aanvullende beveiligingsapparatuur, waaronder videocamera’s en bewegingssensoren.

 

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture14-500x300
Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture4-500x300

Soorten gesmede metalen poorten:

Er zijn verschillende punten waarop je een goede poort kunt herkennen. De eerste factor bij het indelen van deze producten in soorten is hun doel. Een poort zorgt ervoor dat er een scheiding is tussen de openbare weg en uw privé terrein. De poort kan een vaste, gebogen sierpoort zijn. Of kan worden uitgevoerd met een draaipoort tussen twee hekken in of naast het hek om een gemakkelijke doorgang te verlenen, of kan uitgevoerd worden in de vorm van een schuifpoort. Er zijn paar mogelijkheden:

Draaipoort

De meest voorkomende zijn draaipoorten, waarvan de vervaardiging de minste inspanning vereist. Hetzelfde geldt voor hun installatie. Draaipoorten hebben een eenvoudige constructie en vereisen weinig onderhoud.

Tip! Draaipoorten hebben geen ingewikkeld mechanisme en vereisen daardoor geen speciale en lastige installatie. Daardoor zijn ze beter betaalbaar in vergelijking met andere variëteiten.

 

Enkelvoudige schuifpoort

Een schuifpoort verschilt van een draaipoort doordat ze in hun ontwerp speciale geleidingselementen bevatten die zijn uitgerust met een rolmechanisme. Vanwege de noodzaak om deze bevestigingen aan te schaffen, zijn hun kosten hoger dan die van scharnierende tegenhangers. Bij het openen van een enkelvoudige schuifpoort schuift één smeedijzeren poortdeel opzij (langs het hekwerk). Een van de belangrijkste voordelen van dergelijke producten is dat ze veel ruimte besparen. Daarom worden ze meestal gekocht voor installatie in kleine ruimtes of op kleinere terreinen.

 

Dubbele schuifpoort

Dubbele schuifpoorten hebben hetzelfde werkingsprincipe als de enkelvoudige schuifpoorten. Het verschil in dit geval is dat de dubbele schuifpoort bestaat uit twee poortdelen die bij het openen in tegengestelde richtingen bewegen.

Preventief onderhoud bestaat uit het regelmatig smeren van de scharnieren en het controleren van individuele structurele elementen op roestvorming. Het openen van de poorten is heel eenvoudig: twee delen schuiven eenvoudig in tegengestelde richting en maken zo de weg vrij.

Het nadeel van schuifpoorten is de complexiteit van montage en installatie. En mede daardoor de hogere kosten de dit met zich brengt. Na verloop van tijd betalen de kosten zich echter terug, aangezien de gebruiksduur van deze poorten langer is dan die van hun tegenhangers.

Welke mate van transparantie kan een gesmede poort hebben:

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture15-500x300
Dichte constructies

Dichte poorten zijn overal te vinden. Ze bevatten geen sierelementen en zijn aan de achterzijde voorzien van RVS platen, houten platen, of cortenstaal platen. Of met kunststof platen, gemaakt van gerecycled materiaal, een betaalbare en moderne oplossing met een lange levensduur. U kunt uw eigen kleuren en soorten oppervlakte kiezen. Deze poorten beperken de inkijk van voorbijgangers in hoge mate.

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture5-500x300
Klassieke smeedijzeren sierpoorten

Toch is de meest gebruikelijke optie in Nederland een poort met ijzeren staven en gesmede (sier)elementen waarbij de mate van transparantie maximaal is. Bij een hek op maat kunt u altijd zelf bepalen welke elementen en extra afscherming kunnen worden toegevoegd. De hoeveelheid en complexiteit van de gesmede elementen heeft invloed op de kosten ervan en op het beschikbare budget.

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture6-500x300
Massieve poorten

De naam zegt het al: dergelijke poorten bestaan uit één doorlopende metalen plaat, voorzien van smeedijzeren sierelementen. Dit ontwerp lijkt erg op een gewoon dicht en stevig hekwerk, maar het ziet er indrukwekkender uit. Dit zijn de zwaarste poorten en ze hebben speciale palen en betonnen poeren nodig.

In welke stijl kan ik bij OX Iron Art een smeedijzeren poort kiezen?

Vroeger waren smeedijzeren poorten duur doordat elk element met de hand en zonder hulp van machines gesmeed moest worden. Daardoor waren smeedijzeren poorten op maat niet voor iedere beurs bereikbaar. Tegenwoordig kunt u een poort bestellen die gemaakt wordt naar een door u zelf gekozen of gemaakt ontwerp, aangezien het metaal zonder verwarming ervan machinaal gebogen kan worden. Zo kunt u met een goede combinatie van sier- en basiswerk een decoratieve poort of hekwerk geheel naar uw wensen laten samenstellen die betaalbaar is en past binnen uw budget.

Op onze website staan voldoende standaardmodellen die als basis kunnen dienen voor uw poort.

Bij de keuze in welke stijl u uw poort of hekwerk gemaakt wilt hebben, is de stijl van uw huis en het aangrenzende gebied, zoals de tuin, leidend. De poort zal met de rest immers een harmonieus geheel moeten vormen.

De smeedtechnieken zijn net zo ambachtelijk en goed als honderd jaar geleden.

Op basis van de door u gegeven schetsen worden technische tekeningen gemaakt, voorzien van de maten van elk element en in artistieke zin toegesneden op uw ontwerp en wensen.

Uw smeedijzeren poort wordt normaliter in dezelfde stijl als uw hek gemaakt. Ze kunnen overigens ook op maat gemaakt worden gemaakt, met toevoeging van (qua performance) complexe ornamenten, familiewapens, dieren etc. Tegenwoordig worden deze hekken gemaakt in de volgende stijlen:

  • Klassiek;
  • Gotisch;
  • Barok;
  • Rococo;
  • Modern: Art Deco, Jugendstil;

Op onze website kunt u zien welke verschillende stilistische oplossingen wij hebben gemaakt.

Het maakt niet uit in welke stijl het ontwerp wordt uitgevoerd, het moet in het algemeen wel passen in de architectuur van uw huis. De juiste combinatie van de poort met uw perceel, landschapselementen en hekwerk is een bewijs van uw goede smaak.

Een verscheidenheid aan kleuren bij het kiezen van een gesmede poort

De gesmede poort kan in verschillende kleuren worden geleverd. Vaak worden ze uitgevoerd in zwart of kanaalgroen. De keuze van de kleur van de smeedijzeren poort is aan u.

In algemene zin zal de kleur van de gesmede poort communiceren met de kleuren van de elementen van uw huis, zoals de kozijnen, of met de beplanting van uw terrein, zoals hortensia’s. Maar elke kleur en kleurcombinatie is mogelijk.

Opmerking! De klassieke combinatie is zwart met vergulde elementen.

Gouden en zilveren componenten geven het ontwerp elegantie. Dergelijke poorten zijn universeel, omdat ze bij bijna elk huis passen. Naast zwart worden veelal ook andere donkere tinten gebruikt (donkerblauw, bordeauxrood, enz.). Als de stijl van uw perceel dicht bij het modernisme ligt, kunt u overwegen om de smeedijzeren poort wit te schilderen.

De zwarte poort kan worden aangevuld met meerkleurig glas. Foto’s van gesmede poorten met een kunststof afscherming tonen u de haalbaarheid van bepaalde kleureffecten.

Er zijn algemene regels die professionele ontwerpers volgen bij het kiezen van een kleur voor een gesmede constructie. De kleur van het hekwerk moet bijvoorbeeld passen bij de kleurschakeringen die gebruikt zijn voor het dak. Het materiaal dat voor de steunpilaren wordt gebruikt, heeft ook invloed op de kleur. Bruine en beige tinten kunnen het beste worden gecombineerd met stenen pilaren. De patronen op de poorten hebben vaak hun eigen kleur, die ook in harmonie moet zijn met de kleur van de rest.

Smeedijzeren poorten en hekken die in lichte kleuren zijn geverfd, worden meestal gebruikt wanneer het nodig is om ze groter of breder te laten lijken.

En het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan de gevel van een woongebouw: als deze licht van kleur is, moeten het hek en de poort daarmee contrasteren. Donkergroen kan het effect creëren van het samenvoegen van het hek met de omliggende ruimte.

De belangrijkste factor die de kleurkeuze beïnvloedt, is uw smaak

Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture16-500x300
Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture7-500x300

Tips voor het kiezen van een smeedijzeren poort voor uw huis

Het is erg belangrijk dat het ontwerp harmonieert met de stijl van uw huis, uw terrein en de gebouwen die erop staan. Toch is het belangrijkste selectiecriterium de functionaliteit van de poort. Belangrijkste is wat u verwacht van de poort, zoals bijvoorbeeld uitsluitend veiligheid of daarbij ook verrijking van uw terrein.

Uw keuze of het een draaipoort of gesmede schuifpoort wordt, is afhankelijk van hoeveel ruimte er bij de inrit voor de poort is. De prijzen voor deze ontwerpen kunnen sterk variëren. Wij raden u toch af om de goedkoopste opties te nemen, omdat de betere poorten lang meegaan en dit een serieuze investering is in uw huis. Ga dus niet spelen met de kwaliteit van uw product. De mooiste poorten zijn die poorten die op maat zijn gemaakt volgens individuele ontwerpen.

Het materiaal van de poort moet overeenkomen met de klimatologische kenmerken van een bepaalde regio. Als de weersomstandigheden in uw klimaatzone grote temperatuurschommelingen met zich meebrengen, zoals zon, zeewind, zand of regen, is het aan te raden om hekken van warm verzinkt staal te kopen. Dergelijk materiaal wordt gekenmerkt door een zeer hoge weerstand tegen vocht en andere ongunstige factoren die de levensduur van het metaal kunnen verkorten.

Let op! Om geld te besparen kunt u een poort van aluminium bestellen. Aluminium is evenwel een zacht materiaal. Een poort van aluminium heeft geen lange levensduur. Aluminium poorten en leuningen zijn alleen geschikt voor decoratie, maar niet voor een serieuze investering.

Bij het kiezen van schuifpoorten moet speciale aandacht worden besteed aan het schuifrolmechanisme. Het moet gemaakt zijn van duurzaam metaal en bestand zijn tegen corrosieve effecten. Anders zal een dergelijk mechanisme niet lang meegaan en zullen de glijdende smeedijzeren poorten snel stuk gaan.

De kosten en kenmerken van de keuze van smeedijzeren poorten voor het huis

De prijs hangt af van het fabricagemateriaal, de complexiteit van het ontwerp en de hoeveelheid verbruikt metaal. Een vierkante meter eenvoudige constructie kan wel berekend worden aan de hand van ons basismodel. Een poort op maat kan slechts worden berekend wanneer de technische documentatie is gemaakt.

Smeedijzeren poorten: Inspiratie en tips
Smeedijzeren-poorten_Ox_Iron_Art_Picture8-500x300

De hoogte van een basismodel smeedijzeren poort varieert van 1 tot 3 m. U kunt ook op maat het standaardmodel bestellen met afwijkende afmetingen. Een unieke poort op maat kost echter meer dan het basismodel dat in de fabrieken wordt gemaakt.

Laag hekwerk, vanaf 40 cm, is het meest geschikt voor decoratieve doeleinden. Op hun beurt worden grote poorten aangekocht om een hoge mate van veiligheid te garanderen. Foto’s en prijzen van smeedijzeren poorten zijn gemakkelijk te vinden op internet. Elk van de typen van dit ontwerp heeft zijn eigen kenmerken, dus bij het kiezen van de vereiste variëteit moet u rekening houden met alle voor- en nadelen.

Poorten gecombineerd met kunststof of houten platen bieden bescherming tegen nieuwsgierige blikken en garanderen uw privacy. Bij het kiezen ervan moet u echter rekening houden met de combinatie van materialen. Terrasplanken zijn het meest geschikt om open poorten af te dichten. Foto’s van gesmede deuren met zo’n doorlopende afdichting laten duidelijk de voordelen van deze combinatie zien.

Een belangrijke factor bij het kiezen van een poort is de functionaliteit. Je moet rekening houden met de afmetingen van de draaiende delen van de poort, de openingsopties, de soorten vergrendelingsmechanisme en de aanwezigheid van een loopwiel. Gesmede schuifpoorten met een prachtig patroon vereisen zorgvuldige berekeningen en duidelijke en nauwkeurige technische documentatie. Hetzelfde geldt voor andere varianten die zijn uitgerust met een rolschuifmechanisme. Simpele ontwerpen als draaipoorten zijn makkelijk te kiezen.

Voordat u begint met het ontwikkelen van een schets van een poort, moet u beslissen over het type poortsteunen. Hierbij wordt rekening gehouden met alle individuele factoren: het type hekwerk, de betrouwbaarheid van de steunpalen, de stijl van uw perceel en de gebouwen die zich daarin en daarop bevinden.

De installatie van een smeedijzeren poort is een moeizame onderneming die met alle ernst moet worden benaderd. Het wordt aanbevolen om de installatie van gesmede poorten toe te vertrouwen aan gekwalificeerde vakmensen met professionele kennis en vaardigheden. Anders is de kans groot dat er fouten worden gemaakt waardoor de poort scheef kan komen te staan en daardoor niet goed opent en sluit.

U moet ook een goede studie maken van de grond waarin de poortsteunen worden geplaatst voordat u begint met de directe installatie van gesmede poort. Met vakkundig geplaatste poortsteunen kunt u de poort gelijkmatig bevestigen, wat erg belangrijk is, omdat dit hun toekomstige functie zal beïnvloeden. In het geval van een fout is het waarschijnlijk dat de vergrendeling vaak vastloopt.

Omdat gesmede poorten zwaar zijn, moeten de steunen eronder sterk en betrouwbaar zijn. De beste optie is in dit geval om sterke pilaren met gewapend beton te gebruiken. Elke steun moet een stevige basis hebben. In sommige gevallen zal heiwerk nodig zijn.

Bij het kiezen van de lengte van de heipalen moet men zich laten leiden door het gewicht van de totale poort waarvoor de steun is gemonteerd.

Nadat de fundering voor de ondersteuning is uitgehard, kunt u beginnen met het metselwerk. In dit geval moet de cementslurry dikker worden gemaakt. Voor het leggen van stenen wordt een speciaal apparaat gebruikt – een troffel.

Het is belangrijk om te onthouden dat op de bevestigingspunten van de poort op het metselwerk een metalen band moet worden gespannen. Dit is een must-have en mag niet worden genegeerd. Daarna kunt u doorgaan met de directe installatie van de poort. De bevestigingselementen worden eerst gemonteerd. Verder zijn er sjerpen op geïnstalleerd. Voor een beter begrip van dit proces wordt aanbevolen om op internet te zoeken en de trainingsvideo te bekijken.

Gesmede elementen voor poorten kunnen van tevoren aan de constructie worden gelast of dit proces kan worden uitgevoerd na installatie op de steunen. Het hangt allemaal af van het aantal componenten en hun afmetingen. Installatiewerk is in dit geval complex. De mogelijkheid om een fout te maken door een onervaren specialist is erg groot, dus u moet uw eigen mogelijkheden nuchter beoordelen.

Let op! Om fouten bij de installatie en montage te voorkomen en te voorkomen dat de poort scheef komt te staan, adviseren wij de poort niet zelf te installeren maar vaklieden in te schakelen. Bij zelfmontage of montage met onprofessionele aannemers, geven wij geen enkele garantie.

De plaatsingsprijs is afhankelijk van veel factoren, zoals het type poort, de afmetingen van de smeedijzeren poort, de bodemgesteldheid etc.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.